Обръщения
ПОЗДРАВЛЕНИЕ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА РЕФОРМАЦИЯТА
02.11.2013 г.

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА РЕФОРМАЦИЯТА

31 ОКТОМВРИ 2013

Пастир ДАНАИЛ ИГНАТОВ

Председател на СЪЮЗА НА ЕВАНГЕЛСКИТЕ СЪБОРНИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ

Скъпи сънародници,
Скъпи братя и сестри ,

Днес за пореден път, в цивилизования свят, се чества Деня на Реформацията.  Реформация означава обновление, означава преустройство.
Конкретно, този ден се свързва с действията на немския монах и богослов Мартин Лютер, който на 31 октомври 1517 година приковава на вратите на княжеската църква във град Витемберг плакати с 95 тезиси, с които предлага сериозна ревизия на дейността на тогавашната официална църква. Всички те звучат съвсем актуално и днес в нашия обществен живот. Лютер се противопоставя на свещениците и висшия клир, които претендират че са незаменимите посредници между човека и Бога. Лютер се противопоставя на тази претенция, която въвлича множество хора в схеми на корупция.
Но това не е просто социален и политически протест. Той се основава на сигурните гаранции на Библията, че „всеки,който призове Бога, ще се спаси”. Бог ще бъде неговия ЛИЧЕН Бог, той ще бъде Негово ЛИЧНО обичано дете. Такъв какъвто е сам Христос. Единствен посредник на нашето спасението, сега и във вечността, е Единородния Божий Син Исус Христос. Само Той и никой друг не е платил с цената на живота Си за това.
Същото се отнася и за всеки народ, който нарича себе си християнски. Ние сме уверени, че Бог обича българския народ и е подготвил неговото спасение. Но нека повече българи оценят тази привилегия и заедно в покаяние да поискаме то да се прояви час по-скоро. Час по-скоро да настъпят очевидни, качествени промени в начина ни на съществуване.

„Спасение дебне от всякъде”, както е казал един наш писател. Да, спасение дебне от всякъде, но само чрез вяра и покаяние в името на Исус Христос. Само когато поставим Него като Върховен суверен над суверенитета на личния ни и обществен живот. Това е точното послание на Реформацията. Това е точното послание, което може да излъчи всеки християнин, независимо от своята принадлежност към някакво християнско вероизповедание. Това е най-доброто пожелание :

Христос между нас! Христос в нас!

Честит Ден на Реформацията!

Бог да ни благослови!