Новини
Лекция - „Защо толкова харесваме Мъжа в тесни дрехи?“ „Свръхгероите“ и тяхната удивителна популярност“
24.01.2011 г.

лекция - „Защо толкова харесваме Мъжа в тесни дрехи?“  „Свръхгероите“ и тяхната удивителна популярност“

Сдружение ХАРТА и Първа Евангелска съборна църква Ви канят на ОБЩО МЛАДЕЖКО СЪБИРАНЕ на 25 януари (вторник), 19.00, с лекция на тема:

„Защо толкова харесваме Мъжа в тесни дрехи?“
 „Свръхгероите“ и тяхната удивителна популярност“

Гост говорител: Марк Мейнъл, Великобритания

 

------------------------------------------- АНОТАЦИЯ:

Съвременните поколения израстват с образа на "Свръхгероя". Без значение дали се казва Супермен, Батман или Спайдърмен. Той е въплъщение на силата и красотата - облечен в тесни дрехи, с непроницаем поглед, с мускулесто тяло и с неотклонна решимост да спасява слабите и угнетените. Понятията "въплъщение" и "спасение" обаче не звучат толкова съвременно! Те имат своя корен в новозаветното учение за Христос като Божий Син, въплътил се за спасението на падналото човечество. Дали пък християнството все пак не е повлияло на съвременната култура? Или тя просто дава израз на вечни човешки копнежи, които могат да бъдат заситени само от Някой, Който е едновременно човек и свръхчовек? 

-------------------------------------------

Марк Мейнел е роден в Лондон, но като дете прекарва няколко години в Куала Лумпур, Малайзия. Завършва класическа филология и богословие в Оксфорд и магистратура в колежа "Ридли Хол", Кеймбридж , известен с това, че там са се образовали повечето известни епископи и богослови на англиканската църква. През 2001 г. със съпругата си се преместват да живеят в Кампала, Уганда, където Марк изпълнява последователно ролята на академичен декан и директор на местния богословски колеж. В края на 2005 г. се връщат в Лондон, където понастоящем Марк е старши заместник пастор на църквата All Souls. Църквата All Souls е известна като една от най-активните и растящи англикански църкви в Лондон и Великобритания. (Англиканската църква е официалната църква във Великобритания, чиято глава формално е английската кралица.) Намира се точно до сградата на BBC, проектирана е от известния архитект Джон Наш и завършена през 1823 г. През 2009 г. Мaрк Мейнъл, по покана на сдружение ХАРТА , изнесе мултимедийната лекция "U2 - свят отвъд хоризонта".

Профил на Maрк във facebook
-------------------------------------------
Място: I ЕСЦ, ул. „Солунска“ 49
Начало: 19.00 часа