Новини
Новини от конференция на Световното Евангелско Конгрегационално Сдружение, Бразилия
08.07.2010 г.

п-р Игнатов
П-р Благовест Николов пред статуята на Исус
П-р Благовест Николов
http://www.sesc-bg.org/node/285/edit?destination=admin%2Fcontent%2Fnode#

От 7 до 11 юни 2010 година в Рио де Жанейро, Бразилия се проведе редовната – през три години - конференция на Световното Евангелско Конгрегационално Сдружение (World Evangelical Congregational Fellowship) на което е член и нашият Съюз.

На конференцията присъстваха председателят и заместник-председателят на СЕСЦ – п-р Данаил Игнатов и п-р Благовест Николов. По време на заседанията имаше възможност всяка страна да представи дейността на своите църкви. Това направихме и ние с мултимедийна презентация. В нея ние напомнихме, че християнството е проникнало в българските земи още през І-ІІ век сл. Христа; направихме паралел между превода на Библията от Кирил и Методий и този на Петко Славейков под ръководството на мисионера Илайас Ригс; показахме някои от старите наши църкви, ремонтните работи в Панагюрище и Бургас и съвсем новия проект идееен архитектурен проект за църква в Бобов дол; наблегнахме на значението на работата с младежи и деца и на развитието на хвалението чрез нашите хорове; показахме снимки от евангелизационни прояви в Димитровград и с. Леново.

Новото ръководство на WECF за следващите три години ще се оглавява от Алън Бест (Австралия) - президент, Стивън Гаммън (САЩ)-вицепрезидент и Майк Плант (Англия) – секретар. В състава на изпълнителния комитет беше избран и п-р Данаил Игнатов. Бразилия стана известна напоследък не само с бурен икономически напредък, но и с мощното нарастване на евангелското движение. Говори се, че вече 25% от населението е с евангелска идентичност. В Рио де Жанейро, с население от около 7 милиона жители само конгрешанските църкви са около 350 на брой. Прекрасната статуя на Христос, който доминира панорамата на града е наистина впечатляваща. Но ние знаем, че не тя, а живият Бог чрез Святият Дух и Христовото благовестие е авторът на този духовен растеж. Църквите имат мисионерски проект, който покрива цялата територия на страната, включително и най-затънтените краища на басейна на р. Амазонка.